Chiang Mai: Kultur, historie, natur og sjov og spas i Nordthailand

Vi sluttede vores eventyr i Thailand i Chiang Mai før vi drog videre til Laos. (Okay, vi havde vores sidste nat i Chiang Rai, men der er virkelig ikke noget at fortælle om). Vi havde forestillet os at Chiang Mai ville være lidt som Ubud på Bali, hvilket egentligt ikke var tilfældet. Begge byer er kendt for at være kunstneriske, kulturelle byer med et strejf af helse og natur, men der er alligevel en slående forskel: Chiang Mai er i Thailand og Ubud er i Indonesien. Totalt forskellige lande og totalt forskellige byer! Ikke desto mindre elskede vi Chiang Mai, som vi elskede Ubud. Her er, hvad vi lavede:

Chiang Mai Historical Centre

Hvis du interesserer dig for nordthailandsk historie og elsker den slags museer, hvor der ingen udstillinger er, men kun en masse tekst du skal læse og forstå; så afsted med dig! Hvis ikke, så klap din kæreste på hovedet og sig, at han skal finde på noget andet at lave. I det mindste var det da rart med lidt air condition og jeg lærte da også lidt om Chiang Mais fortid. Vil du sparer 90 baht, så læs alt hvad jeg lærte herTrust me, du går ikke glip af noget.

Pris: 90 baht.

Wat Chedi Luang

Hvis du ikke er blevet træt af templer endnu, så er det her faktisk virkelig flot. Der ligger et tempel foran, man kan gå ind i, men Wat Chedi Luang kan man kun se udefra. Det er stort, flot og hævet og der er nogle ret fine guld Buddhaer inden i. Rundt om templet finder man små statuer af de forskellige dyr, der optræder i thailændernes tidsregning. Er du født eks. født i grisens år, kan du poserer ved siden af en fin lille grisestatue med blomsterkranse.

Pris: Gratis.

Bonus: Tæt på templet kan du deltage i en Monk Chat. Her snakker munke med turister til fordel for både munke og turister; en oplevelse for turisterne, der lærer om munkenes liv og en fordel for munkene, der øver deres engelsk. Vi fandt ingen ledig munk, men det så hyggeligt ud!

Det thailandske flag foran Chedi Luang

Det thailandske flag foran Chedi Luang

Thaimassage af tidligere indsatte

Vocational Training Center of Chiang Mai Women’s Correctional Institution Centre

I hjertet af Chiang Mai ved siden af historisk museeum finder man dette lille center, hvor kvinder, der tidligere har været i fængsel, giver massage til seriøst lave priser. Der er flere afdelinger af centeret, det officielle sted lukker kl. 16:30, men tæt ved ligger endnu en afdeling, hvor de har åbent fra 9.00 – 21.00. Kvinderne var SÅ søde! Første gang vi besøgte stedet fik vi en times fodmassage til 200 baht (40 kroner) og anden gang kom vi tilbage og fik to timers traditionel thaimassage til 400 baht. Thaimassagen var ret sjov og ryggen og benene fik virkelig tæsk. Man får massage i et stort, hyggeligt og køligt rum, hvor der er en masse brikse. Mens vi fik fodmassagen, kunne vi se, hvordan de små kvinder svingede rundt med store turister, og selvom det så skræmmende ud, måtte vi selv prøve det. Som sagt er kvinderne vildt søde, og man kan slet ikke forestille sig, at de skulle have begået noget kriminelt. Stedet er et slags rehabiliteringscenter for kvinderne, der kan have svært ved at få en hverdag i samfundet efter opholdet i fængslet. Billig massage til os, arbejde og en hverdag til dem – win-win.

Pris: Ca. 200 baht i timen, afhængigt af massagetype.

Thaiboksning

Der er regelmæssigt turneringer med thaiboksning i Chiang Mai og på selve dagen var der fyldt med billetsælgere i hele byen. Vi tænkte, at det ville være en ret sjov (og nærmest kulturel) oplevelse at se thaiboksning, så lidt i syv så vi en sorngtaaou til stadiummet og købte vores billetter. Vi fik ret gode pladser og omkring kl. 20.00 startede de første kampe. Der var 14 kampe i alt, og hver kamp bestod af 5 runder og blev enten afgjort af knock-out eller point. Til vores store overraskelse, var bokserne i de fire første kampe børn?! Ja, jeg ved godt, at børn også skal dyrke sportsgrene, men jeg brød mig egentlig ikke om, at sidde og se på børn thaibokse med et jublende publikum. Til gengæld blev det noget sjovere, som vægtklasserne steg og de “rigtige” thaiboksere kom på banen. Thaiboksning er virkelig sindssygt, fordi de konstant sparker hinanden. Nogle kampe var vildt spændende og intense, mens andre bare lallede lidt rundt og ventede på, at de 5 runder var gået. 14 kampe er nok lidt i overkanten, så vi tog hjem omkring kl 23.00 efter endnu en godkendt aften! :-)

Pris: 400 baht for normale pladser (kom i gog tid og få nogle gode pladser som os) / 800 baht for at sidde lige foran ringen.
Hvornår: Ofte. Annonceres i hele Chiang Mai, umuligt at undgå.
Thaiboksning

Thaiboksning

Bua Thong Waterfalls / Sticky Waterfalls

En af vores favoritoplevelser i Chiang Mai! Måske faktisk i hele Thailand. De her vandfald var ekstremt seje og vi havde virkelig nogle skønne timer her. Bua Thong Waterfalls kaldes også Sticky Waterfalls, fordi man kan klatre op igennem vandfaldene, da stenene ikke er glatte. Jep, man kan klatre op og ned gennem vandfald. Som en slags virkelighedens vandlegeland. Jeg var virkelig imponeret over dette naturfænomen, og vi havde det seriøst sjovt med at klatre og lege i vandfaldene som små børn. Flere steder kunne man også bare sætte sig under et lille vandfald og nyde et køligt, naturligt brusebad 😉 Der var fyldt med lokale, der som os enten legede i vandfaldene eller var på picnic. Har man tiden, mens man er i Chiang Mai, bør Hua Thong Waterfalls klart være en prioritet! Teknisk set vil jeg nok nærmere kalde stenene/klipperne i vandfaldene for non-slippery frem for sticky, men pointen er, at de ikke er glatte (på nær, hvor der er grønne alger – pas på!)

Vi lejede vores egen sorngtaaou for 800 baht, som kørte os derop og ventede i godt tre timer på at vi gerne ville hjem igen. Turen er ca. 1,5 time hver vej. Der er små madboder deroppe, så vi købte noget take-away og gik på picnic blandt de lokale. Bedste dag!
Pris: Vi gav 800 baht for taxi tur/retur inkl. ventetiden, men vi havde forventet at skulle af med mindst 1000 baht. Heldige os.
Sticky Waterfalls tæt ved Chiang Mai. Man kan løbe og lege op gennem vandfaldene! Et fantastisk naturfænomen.

Sticky Waterfalls tæt ved Chiang Mai. Man kan løbe og lege op gennem vandfaldene! Et fantastisk naturfænomen.

Cooking class – Basil Cookery School

En nærmest uundgåeligt aktivitet i Chiang Mai er at tage en cooking class. Vi valgte Basil Cookery af flere årsager: Vildt gode anmeldelser, god pris ift. antal retter, små hold, godt udvalg af mulige retter samt mulighed for eftermiddag/aften cooking class – frem for at starte om morgenen, som de fleste andre steder kun tilbyder. Eskild var lidt skeptisk, da han ikke er den store kok, men det er vel netop pointen ved at tage et cooking class: at lære at lave mad. Vi skulle lave 6 retter + vores egen currypaste og snedige som vi er, valgte vi selvfølgelig 6 forskellige retter 😉

Det var sindssygt sjovt! Og maden smagte fremragende! Vi var seks personer på holdet, hvilket var perfekt. Vores lærerinde var super dygtig og vildt sjov, og generelt havde vi det bare skønt. Før vi gik i gang med madlavningen var vi en tur på marked for at snakke om de forskellige ingredienser, der er essentielle i thailandsk mad. Og da aftenen var slut, fik vi alle vores egen lille kogebog, så vi kan genskabe retterne når vi kommer til Danmark.
Pris: 1000 baht pr. person for 6 retter + currypaste (i alt 7 ting).
Klar til cooking class. Her skal vi lave thai phad!

Klar til cooking class. Her skal vi lave thai phad!

Eskild ruller forårsruller :-)

Eskild ruller forårsruller :-)

Det færdige resultat! Eskilds forårsruller og kyllingesuppe

Det færdige resultat! Eskilds forårsruller og kyllingesuppe

Doi Inthanon National Park

Vores sidste dag i Chiang Mai brugte vi på at være rigtige turister. Vi købte en rigtig pakketur inkl. transport, guide, entré og frokost, hvilket også er den mest økonomiske løsning. Doi Inthanon er Thailands højeste punkt (2565 m) og i sig selv ikke noget værd overhovedet. Man går ind i en lille skov, ser et lille skilt, hvor der står, at dette er Thailands højeste punkt, og det er det. Bum. Ingen udsigt, da man som sagt er i en lille skov. Så leger man turist og tager billeder og følger med sin guide tilbage til minibussen. Før vi kom til Doi Inthanon havde vi lavet stops ved to vandfald, som sådan set var ret flotte. Vandfaldene var flotte, men ret standard, og medmindre det begejstrer én at se vand falde ud over en klippe, er de ikke ligefrem turens højdepunkt.
Det var til gengæld kongens og dronningens pagodaer/stupaer (monumenter). Der er rejst én for kongen og én for dronningen og de er omgivet af den smukkeste blomsterpark. Jeg tror jeg kunne genkende 80 % af blomsterne fra Danmarks haver, hvilket næsten gav hjemve. Udsigten herfra er modsat det højeste punkt virkelig flot, men der var ret tåget, så vi kunne ikke se så langt. Pagodaerne var vildt flotte og Eskild fik taget en lækker timelapse. Herefter besøgte fik vi frokost og besøgte et lille marked, før vi kørte tilbage til Chiang Mai.
Pris: 1100 baht pr. person. Vi spurgte om en rabat, og så slog sælgeren lynhurtigt 250 baht af normalprisen (1350 baht) selvom det var tydeligt, at vi ville købe turen uanset hvad. Det virkede næsten som om, at 1100 baht faktisk var standardprisen, så spørg endelig om discount!!
Hvor: Vi købte turen ved at fint lille turistkontor i Chiang Mai.
Thailands højeste punkt. Sightseeing, der rykker!!

Thailands højeste punkt. Sightseeing, der rykker!!

Kongens pagoda ved Doi Inthanon

Kongens pagoda ved Doi Inthanon

Dronningens pagoda og lidt af den fine blomsterpark

Dronningens pagoda og lidt af den fine blomsterpark

Saturday Walking Street / Sunday Walking Street

Er du i Chiang Mai på en lørdag eller søndag, kan Saturday Walking Street eller Sunday Walking Street stærkt anbefales! Omkring markedet bliver vejene spærret af, så der er plads til de mange hundrede boder, der sælger alt fra souvenirs, tøj og lækkert mad. Markedet om lørdagen starter ved Chiang Mai Gate Market, der er åbent hele ugen. Her findes et bredt udvalg af lækkert streetfood. Fra dette lille marked er det bare at følge strømmen og de mange boder, der sælger souvenirs. Der var SÅ mange lækre ting! Ikke bare en masse skrammel og kopivarer, men rent faktisk souvenirs og lækre sager, som man gider at købe. Samtidig var markedet KÆMPE stort, så vi stoppede først vores souvenir-shopping, da pungen var tom og benene trætte. Rygterne siger, at Sunday Walking Street skulle være ENDNU bedre, men samtidig også langt mere crowded. Rygterne siger, at Sunday Walking Street skulle være det bedste af de to versioner, men vi synes altså, at lørdags markedet var helt perfekt!

Hvor: Saturday Walking Street starter ved Chiang Mai Gate Market (Wualai Road). Sunday Walking Street foregår langs Rachadamnoen Road, som begynder bag Thapae. Gate

Transport til/fra Chiang Mai:

Vi fløj fra Krabi til Chiang Mai for 2836 baht (dividér med ca. 5 for at få prisen i DKK). Måske lidt pricey, men alternativet var ualmindeligt mange timer i bus via Bangkok. Vi fløj trods alt fra syd til nord, en tur på knap 2 timer. Vi flyver næsten altid over længere distancer, og føler prisen er værd for den tid vi sparer samt generelt velbehag. Hæhæ.

Fra Chiang Mai tog vi bussen til Chiang Rai. Vi tog en sorngtaaou til busstationen og købte vores billetter på selve dagen vi rejste, hvilket var mega fail. Køb altid dagen før!! Der er virkelig mange afgange hver dag, men vi skulle alligevel vente 5 timer, før vi kunne få en bus med ledige pladser. Selve bussen var fin, og da vi endelig kom afsted gik turen fint.

Transport i Chiang Mai:

Byen er fyldt med røde pickup trucks, også kaldet sorngtaaou, der kører dig hvorhen du vil til 20 baht pr. person. Skal du lidt længere væk, f.eks. lufthavnen, Airport Plaza (shoppingcenter) eller busstationen er prisen 40 baht pr. person.

Der kører også tuk-tuks, men de forlanger ofte overpris og sorngtaaou er rarere at køre i.

 

0 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Comment *