Pakkeliste – hvad skal du købe?

Det kan være svært at overskue, hvilke ting man skal og hvilke ting man ikke skal investere i, når man begynder at planlægge sin backbackerrejse. Jeg har her forsøgt at samle de vigtigste ting i backpackerens rygsæk.

Når man begynder at planlægge sin backpackerrejse, er det ofte primært destinationer, oplevelser og flybilletter man begynder at undersøge. Pakkelisten med alle ens rejsesager er dog ikke at forglemme, og er man dygtig og ude i god tid, kan man både minimere omkostningerne når rygsækken skal fyldes samt maksimere det totale udbytte af sin oppakning. Jeg regner med at tage afsted om seks måneder, og det er derfor slet ikke for tidligt, at jeg begynder at investere i min pakkeliste.

Men hvad skal man så have med? Det er jo helt op til den enkelte og det kommer meget an på, hvordan og hvor man rejser. Ved man på forhånd, at man nærmest udelukkende skal sove på hostels, er det måske ikke nødvendigt at medbringe en sovepose. Dette er ikke en komplet pakkeliste, men en oversigt over de investeringer og overvejelser, man allerede nu kan begynde at gøre sig. En komplet pakkeliste kommer senere.

Mine råd for at sammensætte den billigste og bedste fyldte rygsæk går to veje: den ene metode er at købe hver enkelt ting hver for sig, nogle gange brugt og nogle gange satse på eBay. Den anden metode er at købe alt samlet hos sit rejsebureau eller en outdoorbutik. Chancen for at forhandle sig til en pæn rabat er større jo mere man køber (køb evt. sammen med din rejsemakker). Hvad jeg gør, har jeg endnu ikke besluttet mig for endnu – derfor min research.

Endeligt kan det måske ikke betale sig, at investere i alle genstande før rejsen. Skal man f.eks. på en grupperejse de første måneder, hvor sovepose ikke er nødvendigt, men senere hen får brug for den, kan man altid købe den undervejs. Eller starter man rejsen ud i varmere områder, kan man evt. købe sin varmere vindjakke her, når man begiver sig videre mod koldere egne. Afhængigt at destinationen kan rejsegrej ligefrem være billigere at købe når man er kommet frem end i Danmark, men som altid – I like to be prepared!

And here vi go..

De store investeringer:

 • Backpacker rygsæk
 • Taske til dagture
 • Sovepose
 • Telt

En backpackerrygsæk er under alle omstændigheder en nødvendighed og samtidig også oftest den dyreste investering. Man kan ofte med fordel købe sin rygsæk brugt af hjemvendte backpackere, der ikke længere har brug for sin – se bare her.

Vælg en relativt let, men slidstærk rygsæk med mange rum og selvfølgelig den plads, du har brug for. Omkring 60-65 L er passende, hvis man som os skal være afsted i ca. 4 måneder i alsidigt klima. Min fornemmelse er, at pris og kvalitet følges ad, så jeg tror vi lander et sted lige over de 1000 kroner. Forhandl med din sælger og få en mindre taske til dagture med i prisen!

For en mindre taske er altså en god idé. E og jeg har snakket om at dele en mindre taske, men jeg tror vi vælger én hver. Denne  her er så fristende, for den fylder og vejer intet, hvilket er to af mine kriterier, men til gengæld tror jeg ikke, at den er særligt supportiv. Vi køber nok én af den her og én med mere support.

Haglöfs’ Nejd 65 rygsæk. Vejer ca. 2,5 kg og indeholder 65 liter. Perfekt model fra et lækkert mærke – men prisen kan man ikke løbe fra ;-)

Soveposen. Skal – skal ikke. Vi skal, for når man vil rejse on a shoestring som vi vil, er det bare nødvendigt. Den skal bruges i autocamperen i New Zealand, på trekkingture, hvis vi skal couchsurfe og div. steder i Asien. Jeg har allerede en sovepose, men vil investere i en ny og bedre model. Den skal være lille, kompakt og let – og så skal den kunne lynes sammen med E’s sovepose – luksus. Soveposen vil jeg give omkring 500 for – jeg satser på at få en samlet rabat her.

Vi tager ikke et telt med, men for nogle er det at rejse med telt den bedste måde at rejse som backpacker. Man får mulighed for at sove i naturen, og det er altså bare en noget anden oplevelse at sove i det fri end blot at besøge stedet om dagen. Et telt skal være robust og let at slå op, og når det er pakket sammen, skal det være let og kompakt. Det er virkelig noget, der fylder i oppakningen, så skal man ikke bruge teltet de første måneder, bør man overvejer, om det ikke kan købes undervejs. Desuden kan man ofte leje telte hvis man får brug for det – en mulighed jeg vildt gerne vil afprøve!

Tøj og sko:

 • Vandrestøvler / vandresko
 • Sportssko
 • Vandrestrømper
 • Jakke
 • Sandaler

Vandresko kan være en irriterende investering, men her ville jeg virkelig bruge mine penge. Det er vigtigt med gode sko, og de kan bruges i mange år efterfølgende. Måske har du allerede et par gode vandresko derhjemme – ellers skal du huske at gå dine nye til. Nogle foretrækker vandresko – andre støvler. Invester i et par gode sko, jeg tænker mellem 500 og 1000 kroner.

Et par gode Nikes er ikke til at tage fejl af, og er et godt supplement til vandrestøvlen, når man ikke skal trekke eller vandre langt. De fleste har allerede et par gode Nikes, men undlad at medbringe dit ældste, mest udtrådte par.

Jeg medbringer mine gamle Ecco sandaler – de svigter aldrig. De kan bruges til trekking og er lige så behagelige som de er grimme. Det skal selvfølgelig overvejes, om man både vil medbringe vandrestøvler, sportssko og sandaler – her kunne man sagtens minimere til to par i alt.

Vandrestrømper er ikke en undervurderet investering. Er du en haj til at handle, sikrer du dig et par eller to når du køber dine sko.

En god jakke er også en vigtig investering og afhænger helt af destinationen. Vi medbringer en vindtæt og vandafvisende softshell – så er vi godt dækket ind til New Zealand. Får vi brug for decideret regntøj, køber vi det undervejs.

Udstyr:

 • Spork
 • Rejsehåndklæde
 • Lommekniv
 • Lagenpose
 • Myggenet
 • Vandfilter / vandrensningsmidler

En spork – en mellemting mellem en ske, gaffel og kniv – er uundværlig og virkelig billig. Køb den her eller på eBay.

Et rejsehåndklæde er bestemt også nødvendigt. Jeg vælger et af microfiber, da det nærmest intet vejer og hurtigt tørrer. Prismæssigt kan man virkelig gøre et kup ved at købe over eBay fremfor hos de danske outdoor butikker. Søg efter microfiber travel towel og find den forhandler, du stoler mest på.

Vi medbringer en lommekniv. Du kan også medbringe et mere avanceret værktøjssæt eller spisesæt, men for os er to sporks og en lommekniv nok. E har allerede denne her – den er også suveræn i hverdagen.

Den nærmest uundværlige spork. En blanding af en ske og en gaffel med en lille knivside – perfect tool.

En lagenpose kan enten være en erstatning for en sovepose eller et supplement. Medbringer man ikke sovepose, men vil man gerne have muligheden for at sove i sit eget, er en lagenpose et godt alternativ. Samtidig fungerer den også godt i selve soveposen, så den ikke bliver for ulækker, hvis man bruger den meget. Ligesom rejsehåndklædet, kan man spare meget, hvis man tager chancen og bestiller over eBay (søg efter sleep liner). Samtidig er sleepliners / lagenposer også billige at købe undervejs, især i Asien.

Har man medbragt en sovepose og regner med at sove i det fri, er myggenettet også et godt supplement. Vi får helt sikkert brug for myggenettet i Asien, i New Zealand ved jeg ikke helt. Derfor køber vi det undervejs.

Et vandfilter eller et vandrensningssystem er en virkelig smart investering, men jeg ser også visse ulemper. Det er endnu en ting at slæbe på og det er dyrt. Til gengæld skal du være virkelig uheldig, hvis du løber tør for rent vand – og rent vand er altså vigtigt! Især hvis du skal backpacke i u-lande eller hvis du skal på lange treks i bjergene, kan et vandfilter være godt. Det er netop dette E og jeg skal, så vi vil helt sikkert overveje at gøre os denne investering. Jeg skriver mere om vandfilteret i et kommende indlæg.

Teknik og bøger:

 • Kamera og fotoudtyr
 • GoPro / aktionkamera
 • Guidebøger

For os er et godt kamera et must, men det er meget individuelt. Vi har faktisk ikke noget godt kamera endnu, så det må vi investere i. Ulempen ved et kamera er, at det fylder, vejer og er af stor værdi. Værdifulde genstande er naturligvis altid risikable at rejse rundt med som backpacker. Vi køber et spejlreflekskamera, men en mindre model og ikke den dyreste. Vil man tage gode billeder af sig selv i ødemarken, kan et kamerastativ være en kæmpe hjælp til at tage perfekte rejsebilleder. I første omgang prioriterer vi dog ikke at give denne gadget plads i tasken, men vi kan jo altid købe en undervejs. En ekstern harddisk / memory card medbringer vi til gengæld sandsynligvis, da vi regner med at tage tusindvis af billeder, vi under ingen omstændigheder vil miste. Samtidig vil vi løbende oploade vores billeder til online platforme.

Et GoPro passer ikke ind i vores budget, men heldigvis finder der billigere alternativer. Jeg leder med lys og lygte efter det billigste og bedste aktionkamera, og når jeg har fundet det, deler jeg det med jer!

Endeligt vil vi medbringe guidebøger. Jeg foretrækker (som tusindvis af andre!) Lonely Planet – de er simpelthen fantastiske. Vi regner med at medbringe New Zealand Travel Guide og Southeast Asia On A Shoestring Travel Guide – de vejer naturligvis i tasken, men vi har vurderet, at de er det værd. Husk at man kan købe både hele bøger samt kapitler som PDF-filer – helt sikkert værd at overveje for at spare plads. Lige nu kan man desuden købe tre produkter for to produkters pris. Mindre guidebøger som Lonely Island’s pocketbooks eller Politikens ”Turen går til”-serie er helt sikkert også værd at overveje. At medbringe små lommeordboger er også en mulighed, men har man allerede medbragt en god guidebog, vil der ofte være miniparlør i disse.

Som I nok kan se, er der nok at overveje i forhold til oppakning. Husk altid at medbringe så lidt som muligt og medbring altid kun ting, som du kan undvære – det er rarest, hvis uheldet skulle være ude. Jeg vil super gerne høre jeres overvejelser og erfaringer i forhold til dette emne! Har I spørgsmål eller ønsker er de som altid velkomne enten her i kommentarfeltet eller på mailen rejsegate@hotmail.com :-)

Listen vil løbende blive opdateret i takt med, at jeg udvider min research samt selv får indkøbt grej til min rejse.

0 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Comment *