Waitomo Caves + Maori kultur med Stray

Waitomo Caves

Fra Raglan gik turen mod kulturelle og traditionelle maori oplevelser med Stray, men inden da stoppede vi i Waitomo, der er kendt for sine underjordiske huler. Eskild og jeg skulle selvfølgelig ned i hulerne, og naturligvis valgte vi den mest actionpakkede og Indiana Jones-agtige mulighed: Haggas Honking Holes. Vi skulle rappelle ned af vandfald inde i de underjordiske huler, klemme os gennem huller og sprækker, kravle og slæbe os gennem lave passager fyldt med vand. Undervejs så vi de fantastiske glowworms, der lyste inde i hulerne som små stjerner. Til sidst skulle vi klatre op af klippevæggene og stiger for at komme ud. Det var fuldstændigt fantastisk og vi vil anbefale oplevelsen til alle! – i hvert fald alle, der ikke lider af klaustrofobi eller vandskræk. Det føltes virkelig Indiana Jones-agtigt at rappelle ned af vandfaldene og kæmpe sig gennem vand, huller og klipper. Så fedt! Jeg var den første til at klatre ud af hulerne, og lige der, føltes det virkelig som at være dumpet ned i en paradis-verden. Jeg stod helt alene i min våddragt i en stor grøn dal omgivet af smukke bjerge, træer og klippesider med masser af solskin.

Vi lærer at rappelle!

Vi lærer at rappelle!

På vej ned af det første vandfald på 10 meter!

På vej ned af det første vandfald på 10 meter!

Traditionel maori kultur

Vi fortsatte herefter til Mourea, hvor vi skulle have en ægte maori oplevelse. Den oprindelige befolkning hedder maorier, men de lever nok ikke længere helt så traditionelt, som vi oplevede det. I stedet for at sove i dorms, som vi plejer, skulle vi alle sove i samme rum i maoriernes ”forsamlingshus”. I dette hus måtte der hverken være mad eller drikke, og vi måtte ikke have sko på. Vi fik maoriernes mad til aftensmad og så deres traditionelle danse. Vi blev også selv involveret og forsøgte at lære deres danse. Alt i alt var oplevelsen i Mourea god, men vi giver den nok kun 3 ud af 5 stjerner. Vi lærte en masse og blev involverede, men det hele virkede ret iscenesat og lidt påtaget. Stedet, vi besøgte, er desuden et unikt for Stray. Alternativt kan man besøge andre maori-stammer. Her får man også aftensmad og et længere show, men ingen overnatning. Måske gør vi det, næste gang vi vender tilbage til New Zealand.

Dagen efter fortsatte Stray bussen mod endnu et kulturelt stop. Vi hoppede dog af bussen i Rotorua, hvor vi havde et par dyre dage. I kan læse mere om vores oplevelser i Rotorua lige her.

Lake Aniwhenua

Da vi stod på bussen igen i Rotorua fortsatte vi mod Lake Aniwhenua. Her bor en mere moderne maori familie, der gør en kæmpe forskel for både naturen og lokalsamfundet. På vej til Lake Aniwhenua samlede vi en guide op og kort efter stoppede vi ved en flod, hvor man kunne bade. Vandet var iskoldt som i seriøst KOLDT og vi var ikke særligt mange, der hoppede i. Længere henne af floden var et lille vandfald, som vi besluttede os for at svømme imod. Strømmen blev stærkere henne ved vandfaldet, så vi måtte trække os langs klippevæggen. Guiden, der var også var svømmet derhen, hjalp os op at sidde på klipperne ved vandfaldet. Det var FANTASTISK! Vi var helt alene med guiden i den smukkeste, skønne (dog kolde) flod. Jeg elsker de små hemmelige perler, som New Zealand tydeligvis er fyldt med. Et andet, lille hemmeligt stop vi gjorde på vejen, var ved nogle 1000 år gamle hulegraveringer (officielt kom maorierne til NZ for 600 år siden, så faktisk rigtigt spændende!) Overskuddet fra Lake Aniwhenua går bl.a. til at bevare disse gravinger, som er holdt hemmelige for offentligheden – på nær bl.a. Stray.

1000 år gamle hulegraveringer af kanoer, Lake Aniwhenua.

1000 år gamle hulegraveringer af kanoer, Lake Aniwhenua.

Lake Aniwhenua var også helt fantastisk. Endnu et unikt sted for Stray og et af de virkelig gode! Vi boede i små lodges med udsigt over den store sø, som stedet er opkaldt efter. Et af højdepunkterne her skulle være den traditionelle maori måde at lave mad på, hangi, men for mig var stedet i sig selv et højdepunkt. Morgenen efter stod Eskild og jeg tidligt op for at sejle i kajak i søen. Der lå en tyk, hvid tåge over søen, der gjorde turen mystisk og eventyrlig. En perfekt, stille og smuk start på morgenen.

Lake Aniwhenua

Lake Aniwhenua

0 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Comment *